PROTEST

Hvem skylder hvem hvad?

PROTEST

PROTEST. Demonstranter fra det yderligtgående pari Gyldent Daggry – som er gået frem som protestparti under krisen – demonstrerer ud for den tyske ambassade i Athen med plakaten: “Skrid, Merkel”. Foto : Thanassis Stavrakis/AP

Af Poul Gerhard Kristiansen

Hvem skylder hvem hvad? Græsk oprør mod EU forståelig.
– Hjælp grækerne med at komme ud af euroen.

Det er helt forståeligt, at grækerne reagerer ved at indsætte en regering, som vil noget andet, når man ser hvordan den såkaldte EU-redningsplan udelukkende er blevet betalt af den almindelige græker i en sådan grad, at man sagtens kan diskutere om en statsbankerot ville have været værre. Sammen med en direkte indblanding også i sammensætning af den tidligere regering er EU-toppens reaktion en utilstedelig mishandling af demokratiet. EUs mishandling af grækerne har yderligere fremkaldt tilslutning til partier på de yderste fløje ikke mindst det nynazistiske Gyldent Daggry.

Men EU har valgt den sædvanlige vej med strømme af trusler mod grækerne, hvis de formastede sig til at stemme anderledes end EU og ikke mindst Tyskland ønsker. Den linje er sekunderet af EUs helt egen ekspert på Københavns Universitet Marlene Wind, som på sin sædvanlige skråsikre måde viderebringer de budskaber EU ønsker.

I lyset af den nye undersøgelse, som Politiken har bragt, af, hvad tyskland skylder grækerne efter besættelsen, kan man vel også med rette diskutere hvem der skylder hvem hvad. Måske er der lagt lidt til, men ikke blot grækerne indtil nu, men en række andre lande, herunder Danmark, har jo valgt helt – i realiteten – at eftergive.

Under alle omstændigheder er der rigelig luft til at gennemføre en gældskonference med det mål at gennemføre en gældssanering. Og så kan EU følge op med at hjælpe grækerne med at vise en vej ud af euroen. At komme ud af euroen er i virkeligheden en uomgængelig forudsætning for på sigt at få løst op for den græske tragedie. – Vi vil meget gerne assistere i den proces.

3 thoughts on “Hvem skylder hvem hvad?

  • For en del år siden stod store områder i flammer, i sær fredede naturområder. Der var vedholdende rygter om, at de mange på satte brande var påsat eller iscenesat af bygge spekulanter, som efter branden kunne tjene store formuer på deres projekter, idet naturen nu ikke mere var bevaringsværdig, og fredningen dermed kunne ophæves. Hvis dette er rigtigt, vidner det om et barskt ejendomsmarked,mangelfuldt retssystem og et svagt demokrati.
   Den rige elite rager til sig på bekostning af den almindelige borger. Det er næsten en naturlov, at denne store ulighed giver grobund for socialistisk tankegang.
   Er der nogen der kender til det græske ejendomsmarked?

 1. Da jeg for mange år siden besøgte Grækenland, kunne man overalt se tilsyneladende ufærdige huse. Fidusen var, at man var fri for ejendomsskat, hvis huset ikke var færdigt!

  En væsentlig årsag til den græske tragedie er en vild ejendomsspekulation, der ikke bliver mindre af, at EU har tvunget regeringen til at sælge ud af store naturområder. Man har også – men her fornuftigt – tvunget grækerne til at gennemføre en væsentlig højere ejendomsbeskatning. Et af Syrizas løfter er at fjerne denne ejendomsskat, undtagen for de dyreste ejendomme. Endnu et eksempel på partiets demagogi.

Comments are closed.