Boligbeskatning: Nye boligbobler og generationsrøveri

Boligbeskatning: Nye boligbobler og generationsrøveri.

Boligbeskatning: Nye boligbobler og generationsrøveri.


Af Poul Gerhard Kristiansen, politisk ordfører for Retsforbundet

Boligbeskatning: Nye boligbobler og generationsrøveri.

Venstre-regeringens forslag til boligskatter, der indeholder et grundskyldsstop og lavere satser oveni skatterabat til flere hundrede tusind boligejere, er virkelig at komme fra asken og i ilden.

Det er kortsigtet valgflæsk som vil puste boligboblen op, og gøre det svært for unge mennesker at komme ind på boligmarked efter 2020. Generationsrøveri af første klasse for det er jo ikke mindst de kommende, unge købere, som kommer til at betale. V-regeringen og dens støtter har politisk valgt hvilke vælgergrupper man vil satse på og ser bort fra mere samfundsøkonomiske grunde.

Prisstigningerne vil ikke blive dæmpet – tværtimod.

Og når boligboblerne springer, så kommer tømmermændene igen for de mange – ikke mindst de svage grupper. Ja, alle de, som ikke har været mere vognen.

Den seneste finanskrise blev grundlæggende lagt af den tidligere V-regerings bestræbelser på allerede dengang at tilgodese boligejerne med en række tiltag, som alle andre fik og får lov at betale for. Og nu skal vi altså have mere af den patentmedicin, som ikke bare ikke virker – men er benzin på bålet. – Og den næste generation kommer til at betale endnu højere priser.

Ja, de nye ejendomsvurderinger vil for mange boligejere være markant højere end i dag, fordi boligpriserne er steget heftigt særligt i og omkring landets store byer.

Ja, hvis man får en øget værditilvækst, så får man en højere beskatning. Vi boligejere er allerede blevet tilgodeset igennem årtier med den manglende beskatning af disse samfundsskabte værdier. Disse værdier, som for den enkelte ejer er arbejdsfri gevinster. Kun gennem en løbende grundskyld, som så kan bruges til at sætte skatten ned på arbejde kan vi nå frem til en mere retfærdig fordeling af de fællesskabte værdier – også for de grupper, som i dag ikke er med på ejerboligvognen.

Ja, vurderingssystemet skal på plads og fejlene rettes. Men ærlig talt, det er jo den tidligere V-regering, som i 2001 smadrede et velfungerende vurderingssystem. De ligger som de har redt.

Det positive man – med lup – kan få øje på er så, at hvis, der bliver et ”overskud” i forhold til det forventede i boligskatter, så skal disse penge bruges til at lette skatten på arbejde. – Hvis der kommer et overskud. – og hvordan vil man lette?

Og det er ærlig talt besynderligt, at mens 10-12.000 kroner åbenbart anses for et stort problem for vi velbjærgede boligejere, så kan den, som kontanthjælpsloftet rammer lige så hårdt, og som reelt er truet af udsættelse, få lov til at ”drømme” og køre videre i et bureaukratisk cirkus af tåbelig kontrol og regler.

Hvor er trygheden henne her? – Og hvor er trygheden for den næste generation af unge, som skal betale de øgede boligpriser, som bliver resultatet?